De conflicten tussen ECB-president Mario Draghi en de Duitse centrale bankiers worden steeds openlijker uitgevochten. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Binnen de top van de ECB vechten ze elkaar letterlijk de tent uit. Dat blijkt uit een zeer zorgvuldig achtergrondartikel van persbureau Reuters, dat niet minder dan zes insiders heeft gesproken.

Volgens het stuk staat de relatie tussen ECB-president Mario Draghi en Bundesbank president Jens Weidmann, de primus inter pares van de leiders van de nationale centrale banken, op springen. Draghi en Weidmann traineren elkaar openlijk in het openbaar en kunnen niet meer door een deur. En in tegenstelling tot 2010, 2011 en 2012, toen Draghi en zijn voorganger Jean-Claude Trichet ook overhoop lagen met de Bundesbank en twee Duitse centrale bankiers uit protest opstapten, hoeft Draghi niet op de steun van Bondskanselier Angela Merkel te rekenen.

Merkel voelt zich namelijk verraden door Draghi’s oproep afgelopen zomer dat er fiscale stimulering in de Eurozone moet komen om de economie uit de depressie te krijgen. Merkel wil het daarom ook niet opnemen voor Draghi en de ECB tegen de felle aanvallen van de Bundesbank, het ministerie van Financiën, hardliners in de CDU/CSU en de conservatieve Duitse pers.

Waar het allemaal om draait is dat Draghi waarschijnlijk staatsleningen wil kopen in de markt, een van de laatste opties die de ECB nog heeft om aan zijn inflatiedoelstelling van 2 procent te voldoen. Duitsland is daar fel op tegen omdat het neer zou komen op eurobonds via de achterdeur en het ‘zondige’ Zuid-Europa er ‘gemakkelijk’ van af zou komen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2. Als de ECB komende zondag de resultaten van de stress test bekendmaakt, betekent dit zeker niet dat de problemen in het Europese bankwezen uit de wereld zijn geholpen, waarschuwt de Co-CEO van Deutsche Bank, Jürgen Fitschen. “Als je naar het nieuws luistert op zondag en zal horen dat, wat waarschijnlijk zal gebeuren, dat alle Duitse banken de stress test hebben overleefd, met uitzondering van een aantal kleine banken in het zuiden, veronderstel dan niet dat het alles goed is,” zo quote persbureau Bloomberg News Fitschen.

3. Premier Mark Rutte is boos op de EU. En hij is niet de enige. Volgens een nieuwe rekenformule die lidstaten eerder dit jaar zijn overeengekomen moet Nederland een extra 642 miljoen euro ophoesten voor de EU-begroting, de op een na grootste na-heffing.

De Britse premier David Cameron, die met de hete adem van de Eurosceptische UKIP-partij in zijn nek zit, kreeg de grootste rekening gepresenteerd: 2,1 miljard euro. In totaal hebben 9 lidstaten een narekening gepresenteerd gekregen. Overigens krijgen Duitsland en Frankrijk het meeste geld teruggestort. Rutte zegt de zaak aan te zullen kaarten en desnoods juridische stappen te overwegen. Veel succes daarmee.

4. Microsoft heeft gisteren positief verrast met de kwartaalcijfers, en de koers van het fonds steeg in de handel nabeurs. Microsofts omzet steeg in het fiscale eerste kwartaal met een kwart naar 23 miljard dollar, een miljard dollar meer dan analisten gepolst door persbureau Bloomberg News hadden verwacht.

De nettowinst daalde als gevolg van 1,14 miljard dollar aan reorganisatielasten van 5,2 naar 4,5 miljard dollar. Per aandeel bedroeg de onderliggende winst 65 dollar, een dubbeltje meer dan verwacht. Het herstel van PC-verkopen en zakelijke klanten die oude systemen upgraden zorgde voor groeiende Windows omzet. Twee andere pluspunten waren een verdubbeling van de omzet uit cloud software en de succesvolle introductie van de Surface Pro 3 tablet.

5. De koers van Amazon maakte donderdagavond in de handel nabeurs juist een snoekduik doordat de e-commerce gigant teleurstelde met de kwartaalcijfers. Amazon zei dat te verwachten dat de omzet in het lopende kwartaal met 7 tot 18 procent zal groeien, veel lager dan de 20 procent groei die er normaal gesproken in zit in de maanden rond de feestdagen. Afgelopen kwartaal leed Amazon een groter dan verwacht nettoverlies van 437 miljoen dollar op een tegenvallende omzet van 20,58 miljard dollar.

6. Het Duitse consumentenvertrouwen voor november is onverwacht gestegen. De vertrouwensindex kwam uit op 8,5 van 8,4 in oktober, terwijl gerekend was op een daling naar 8,0. Afgelopen zomer stond de index op 8,9, het hoogste niveau sinds 2006. Duitse consumenten zijn recentelijk positiever geworden over hun inkomen. Ook nam de koopbereidheid wat toe, terwijl de verslechtering van de economische verwachtingen slechts marginaal was.

7. Het overige economische nieuws uit de Eurozone van vanochtend was slecht. De Oostenrijkse industriële productie kromp in augustus met 3,7 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2013, de sterkste krimp in vier jaar tijd. Italiaanse detailhandelsverkopen kelderden met 3,1 procent die maand.

8. Het is nog zeker niet de tijd om de Europese sancties tegen Rusland te versoepelen. Dit heeft bondskanselier Angela Merkel gisteren gezegd tijdens de EU-top in Brussel. De keizerin van Europa zei tegen de pers dat er nog een enorme kloof tussen Europa en Rusland over Oekraïne is en dat het staakt-het-vuren in het oosten van het land niet wordt nageleefd.

9. Europese aandelenbeurzen verliezen vanochtend licht, waardoor het herstel van de sell-off van afgelopen week terugloopt. Voor de week staat de Europese Stoxx 50 2,7 procent in het groen. De AEX moet het doen met een voorlopige weekwinst van 2,3 procent.

10. Op de beursagenda staat vandaag nog presentatie van ECB-president Mario Draghi in Brussel aan het begin van de middag. Voor Draghi zal de EU-top een teleurstelling zijn geweest, want met fiscale stimulering van de economie schiet het totaal niet op.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl